donderdag 8 april 2010

Derde procesdag tegen Iraanse bahá’í-leiders: bezorgdheid blijft

De derde procesdag tegen de zeven Iraanse bahá'í-leiders, die al sinds 2008 in Teheran gevangen worden gehouden, is op komst. De verdedigers van de zeven hebben bericht ontvangen dat de zitting op 10 april 2010 is. Op 12 januari van dit jaar stonden de bahá'ís voor de eerste keer terecht. Het ging toen om de tenlastelegging en die vond achter gesloten deuren plaats. Dat was ook het geval op 7 februari, ondanks het feit dat de rechter eerder had aangegeven dat die zitting openbaar zou zijn. Het is onduidelijk of bij de komende zitting toehoorders mogen zijn.

De bahá'ís hebben via hun vertegenwoordigers bij de Verenigde Naties nu en in het verleden hun grote bezorgdheid geuit over de gang van zaken in Iran. Overheden en mensenrechtenorganisaties zijn op de hoogte gesteld. Ook in Nederland heeft de bahá'í-gemeenschap aandacht gevraagd voor de procesgang tegen de zeven bahá'ís in Iran.
Daarnaast hebben Nederlandse wetenschappers, gezagsdragers, vertegenwoordigers van religieuze organisaties en levensbeschouwelijke stromingen en andere sympathisanten een petitie ondertekend. Daarin wordt de regering van Iran gevraagd deze zeven bahá'ís vrij te laten, af te zien van verdere vervolgingen van de bahá’ís, aan hen vrijheid van godsdienst te verlenen en hun mensenrechten te respecteren conform internationale verdragen (www.petitiebahaisiran.nl).

Uit berichten in Iraanse staatsmedia is gebleken dat de aanklacht tegen de bahá'í-leiders luidt: spionage voor Israël; propaganda tegen de islamitische orde; het opzetten van een illegale organisatie; het versturen van geheime documenten naar het buitenland; het verstoren van de veiligheid van het land en ‘corruptie op aarde’. Al deze beschuldigingen zijn door de internationale bahá'í-gemeenschap stelselmatig van de hand gewezen.

De bahá’ís die terechtstaan zijn:
mevrouw Fariba Kamalabadi (47 jaar, psychologe, 3 kinderen);
de heer Jamaloddin Khanjani (76 jaar, ondernemer, 4 kinderen, 6 kleinkinderen);
de heer Afif Naeimi (48 jaar, fabrikant, 2 kinderen);
de heer Saeid Rezaie (52 jaar, landbouwingenieur, 1 kind);
de heer Behrouz Tavakkoli (58 jaar, psycholoog, gehandicaptenzorg, 2 kinderen);
de heer Vahid Tizfahm (36 jaar, opticien, 1 kind);
mevrouw Mahvash Sabet (56 jaar, lerares, schoolhoofd, 2 kinderen).

Achtergrond informatie over de gevangenen is te vinden op http://news.bahai.org/human-rights/iran/iran-update/yaran-profiles.html

PERSBERICHT - Den Haag, 8 april 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten